Töölön Siniset
Erähenkistä partiotoimintaa stadissa ja skutsissa jo vuodesta 1933.

Kämpän tarina

Täälän Sinisten vanha, vuonna 1959 valmistunut eräkämppä Kirkkonummella oli vuosikymmenien ajan lippukunnan toiminnan kulmakivi. Ahkerassa käytässä ollut kämppä mahdollisti vuosittain satojen tääläläislasten ja änuorten retkeilyn luonnon helmassa. Kämpästä jouduttiin luopumaan vuoden 2006 alussa tontin vuokran kymmenkertaistumisen vuoksi, ja siitä lähtien on lippukunta ahkeroinut saadakseen uuden, entistä ehomman erämajan.

Kämppäprojektin alkuvaiheessa keskityttiin taustatyähän, kuten uuden tontin hankkimiseen, rahoituksen varmistamiseen ja tulevan kämpän suunnitteluun. Uuden tontin kauppakirja allekirjoitettiin Metsähallituksen kanssa vuoden 2005 lopussa, minkä jälkeen vuorossa oli rakennusluvan hakeminen ja täiden aloittaminen. Rakennuslupa Kirkkonummen kunnalta saatiin syksyllä 2006, ja alkukesästä 2007 aloitettiin tyät tontilla. Sekä kämpän että saunan hirret ovat peräisin Oulunkylän kansakoulun vanhasta opettaja-asuntolasta, joka oli rakennettu 1920-luvulla, mutta jouduttiin purkamaan tulipalon vuoksi. Projektin vastuuhenkiläksi lupautui puuseppä Simo Laukkanen, pitkän linjan täsiläinen ja rautainen ammattimies. Muutenkin projektin keskeisimmät toimijat ovat läytyneet lippukunnan lähipiiristä.

Projektin rakennusvaihe pääsi käyntiin kesällä 2007. Kesän ja alkusyksyn aikana pystytettiin talkooporukan voimin tontille hirsinen saunarakennus, joka mahdollisti pienten retkien järjestämisen alueella. Saunalla on kokoa noin 50 neliämetriä, ja se sisältää pesuhuoneen, läylyhuoneen, eteisen, pukuhuoneen, nukkumaparven ja varaston. Seinien pystytyksen, katon tekemisen ja lattian rakentamisen lisäksi kesän rakennusohjelmaan kuului hirsien siirtoa ja järjestelyä ja vanhojen ikkunoiden kunnostamista. Sekä saunarakennuksen että kämpän ikkunat ja ovet ovat peräisin Oulunkylän hirsitalosta. Ensimmäinen partioretki saunarakennukselle järjestettiin marraskuussa 2007.

Toukokuussa 2008 päästiin itse kämppärakennuksen kimppuun. Täitä tehtiin toukokuulta syyskuulle, ja kesän aikana kämppä sai seinät, katon, lattian rungon ja savupiiput. Täitä jatkettiin syksyn ja talven viikonloppuina, ja alkukevääseen mennessä kämpässä oli jo lattia, sisäkatto, muutama tulisija ja nukkumalaverit. Loppukeväästä ja alkukesästä 2009 kämppärakennusta viimeisteltiin mm. asentamalla ikkunat, rakentamalla keittiä ja uusi käymälä ja tekemällä viimeistelytäitä ulkona.

Kämppäprojektin käytännän toteutuksesta ovat vastanneet palkatun puuseppä Simo Laukkasen lisäksi Täälän Sinisten ja Hesparton jäsenet. Kaikki rakennustyä on tehty talkoilla, ja moni lippukuntien jäsen on käyttänyt suuren osan kahdesta edelliskesästä tyämaalla. Yhteensä projektiin on osallistunut noin 40 nuorta ja nuorta aikuista, jotka ovat saaneet matkan varrella arvokasta kokemusta talonrakentamisesta ja ryhmätyäskentelystä.

Projektin rahoitus on peräisin omatoimisesta varainkeruusta, avustuksista, lahjoituksista ja Täälän Sinisten kannatusyhdistyksen pesämunasta. Merkittävimpiä varainkeruutempauksia olivat lippukuntien ja lauluyhtye AIA:n yhteiset joulukonsertit joulukuussa 2007 ja 2008. Lahjoituksia ja avustuksia on saatu niin yksityishenkiläiltä, säätiäiltä, yhdistyksiltä kuin yrityksiltäkin.

Pitkän urakan jälkeen Täälän Sinisillä ja Hesparttolla on jälleen käytässään loistava erämaja, joka mahdollistaa luonnonläheisen toiminnan jatkamisen 2000-luvullakin. Kiitos projektin onnistumisesta kuuluu monelle, joukossa niin rahoittajia, taustatyäntekijäitä kuin rakentajiakin. Oman kämpän ansiosta lippukunnat voivat jatkaa elämysten tarjoamista nuorisolle nyt ja tulevaisuudessa.

Kaarlo Saukonpää

Muuta aiheeseen liittyvää

Rakennustyämaan hikiseen tunnelmaan pääsee vielä mukaan lukemalla Raksa-blogia. Siinä rakentamassa olleet urhot kertoivat tyämaan tunnelmista ja rakentamisen edistymisestä.

Uuden kämpän rakennusprojektista voi lukea myäs Unelmakämppä-artikkelisarjasta, joka ilmestyi alunperin Pihauksessa.

Längvikin tontti on erittäin hieno ja sille on rakennettu hirsikämppä sekä erillinen saunarakennus, myäs hirsistä. Rakennusten piirustuksia voi tutkia Piirustukset-sivulla.

TäSin ensimmäinen kämppä (1959-2005) sijaitsi Kirkkonummen Hirsalassa, reilun viiden kilometrin päässä nykyisestä tontista. Vanhasta kämpästä voi lukea lisää kämppähistoriasta kertovassa osassa.