Töölön Siniset
Erähenkistä partiotoimintaa stadissa ja skutsissa jo vuodesta 1933.

Kolo

Kolomme sijaitsee Töölön sydämessä Töölöntorin välittömässä läheisyydessä osoitteessa Töölönkatu 34. Käytössämme on 5-huoneinen kellari, jonka kätköissä pääosa toiminnastamme järjestetään. Yksi huoneista on sisarlippukuntamme Hesparton käytössä. Hesparton kanssa pidetyt sekalaumat kokoustavat sudenpentuhuoneessa. Muut tilat ovat Tösin käytössä. Tilat omistaa Gyllenberg-säätiö. Avustusta kolon vuokranmaksuun saamme Töölön seurakaunnalta. Kokoushuoneiden lisäksi kololta löytyvät monipuoliset varasto- ja saniteettitilat.

Kolon pohjapiirustus

Historia

Taipaleensa alkuvaiheessa Tölön Siniset kokoontui Töölön kirkon tornihuoneessa, jonka seurakunnan silloinen kirkkoherra oli järjestänyt lippukunnan käyttöön. Sodan jälkeen tilat kävivät kuitenkin ahtaiksi jäsenmäärän voimakkaan kasvun myötä, joten ajankohtaiseksi tuli uusien tilojen hankkiminen. Sopivat tilat löytyivät Töölönkadulta, ja vuonna 1954 sai lippukunta muuttaa uuteen osoitteeseen. Töölönkadulle muutto merkitsi käännekohtaa lippukunnalle, koska uudella kololla oli reilusti enemmän tilaa toimintaa varten. Uuden osoitteen sisustuksesta vastasivat Tösin omat pojat Heikki Castren, Antero Roini, Erkki Wirta ja Touko Neronen. Heidän kättensä jälki näkyy kololla edelleen; vanha sisustus on tänäkin päivänä hyvässä kunnossa. Kolon tämänhetkisessä sisustuksessa elävät vanhat perinteet ja nykyhetken vaatimukset rinta rinnan tehden tiloistamme erittäin tarkoituksenmukaiset. Vuosien varrella on täsiläistä partiotoimintaa tehty Töölönkadun ohella myös osoitteissa Ilmarinkatu 2, Fredrikinkatu 66 ja Eteläinen Hesperiankatu 34.

Kolon remontit

Vuosien varrella koloa on remontoitu ja huoneita järjestelty paremmin toimintaa palveleviksi. Viimeisimmät korjaustyöt ovat kesältä ja syksyltä 2015 jolloin lähes jokainen kolon huoneista peruskorjattiin ja sisustusta uusittiin vastaamaan 2000-luvun partion tarpeita. Lisäksi keväällä 2007 Kolon sähkäjärjestelmä uusittiin ja kesällä 2006 uusittiin portikäytävään johtava ulko-ovi .

Huoneiden esittely

Komuutti

Komuutti on johtajiston oma tila, joka on pyhitetty suunnittelulle, valmistelulle ja muulle toiminnan kannalta tärkeälle tekemiselle. Lippukunnan hallitus ja vaeltajaryhmät kokoontuvat useimmiten komuutissa, samoin kesäleiri- ja muut suunnittelukokoukset pidetään täällä. Varustukseen kuuluu mm. tietokone, kokouspöytä, radio, laajakaistayhteys, videoprojektori, valkokangas ja vinyylilevysoitin!

Komuutin kokouspöytä

Kantti

Kantti on ahkerassa käytässä oleva kokoushuone, jota käytetään pääasiassa vartioiden kokouksiin. Huoneeseen siirrettiin vuonna 2004 komuutista suuri kokouspöytä, jonka ansiosta kantin käyttömukavuus lisääntyi huomattavasti. Huoneen erikoisuuksiin kuuluu Hirsalan karttaa esittävä fresko. Kantti toimi Komuutin väistötilana vuosina 2013-2015, jolloin Komuutissa tehtiin remonttia vesivahingon vuoksi.

Kantin kokouspöytä

Pyöreä

Pyöreän pöydän huone on saanut nimensä huonetta hallitsevasta komeasta pyöreästä kokouspöydästä. Huone on pääasiassa Tösin vartioiden käytässä. Pyöreän pöydän huoneesta löytyy myös Tösin hieno solmutaulu, jolle on kerätty 134 tärkeintä solmua. Huoneen sisustus on pääpiirteissään samanlainen kun kolon valmistuessa vuonna 1954.

Hespartto-huone

Hespartton huone on sisarlippukuntamme käytössä. Siellä sijaitsi aikaisemmin Tösin toimisto, joka Hesparton otettua huoneen käyttöönsä siirrettiin nykyiselle paikalleen.

Sudenpentuhuone

Sudenpentuhuonessa järjestetään nimensä mukaisesti pääosa sudenpentujen kokouksista. Huoneen kalustukseen kuuluu mm. 1800-luvulta peräisin olevat tammitynnyrit, joita käytetään istuimina. Sudenpentuhuoneen seiniä hallitsee tiilikuvioitu maalipinta

Arkisto (ent. toimisto)

Arkistossa säilytetään lippukunnan kirjanpitoa ja muita hallintoon liittyviä papereita. Arkiston monipuoliseen varustukseen kuuluu mm. laminointilaite.

Varastot

Varastoissa säilytetään lippukunnan käytännön toiminnan kannalta oleellisia varusteita, kuten telttoja, kamiinoita, tyäkaluja ja retkikeittimiä. Varastohuoneita on yhteensä neljä ja kolme niistä on yhteiskäytössä Hesparton kanssa. Neljäs varasto sijaitsee komuutissa.

Varasto siistimpänä kuin koskaan!